Fri frakt inom Sverige | Snabb leverans | Betala med Klarna

Material & hållbarhet


Redan från början av vår resa vill vi ha hållbarhet som värdegrund i vårt arbete för att göra vad vi kan för att bidra till FN:s mål om hållbar utveckling i vår värld. Vi vill bidra till ett cirkulärt smyckesmode genom produkter av hög kvalité i återvunnet material som håller över tid. Genom att välja våra samarbetspartners med noggrannhet vill vi också bidra till anständiga arbetsvillkor, rättvisa löner och god hälsa till våra medmänniskor. 

Produktion

Våra smycken designas i Sverige, i Lerum utanför Göteborg, och tillverkas i Thailand. Vi sökte länge efter rätt leverantör för oss och till slut hittade vi äntligen en fabrik som kan garantera en ansvarsfull och etisk tillverkning. Genom certifieringar av både Amfori BSCI och Responsible Jewellery Council (RJC), två välkända standardiseringsorgan för hållbarhet som båda också arbetar mot FN:s mål. Vi är otroligt stolta över det arbete som de bedriver och att vi får möjlighet att samarbeta med dem.

Hos vår leverantör arbetar endast personer över 18 år. Det ges möjlighet till arbete även för dem med funktionsnedsättning eller fysiskt handikapp. Medarbetarna erbjuds en trygg anställning med goda arbetsvillkor och skäliga löner. Samtliga får ta del av en rad olika förmåner så som resor till och från jobbet, årlig bonus, stöd till nyblivna föräldrar och vid närståendes bortgång med mera. Tillverkningen sker i en modern fabrik med gedigen säkerhetsutrustning som krävs för denna typ av arbete.

Att människor som tillverkar våra smycken behandlas väl och mår bra är en viktig prioritet för oss.

Material

Vi använder endast ädelmetaller till våra smycken, nickelfritt 925 Sterling silver, 18K guld och rodium. Alla våra smycken tillverkas av 100% återvunnet silver som bas. Våra smycken är pläterade vilket innebär att ett lager av annan ädelmetall läggs ovanpå silvret. Pläteringen nöts med tiden ner, vilket är en naturlig process för denna typ av tillverkningsteknik. Hur lång tid det tar beror delvis på slitaget som smycket utsätts för men beror även på hur tjock pläteringen är. Vi har valt att tillverka pläterade smycken för att kunna erbjuda hållbara smycken av hög kvalité men till ett betydligt lägre pris än om de hade varit tillverkade i exempelvis massivt guld.  

Våra silversmycken är pläterade med rodium, en hård och reflekterande ädelmetall. Rodium är mer hållbart mot repor och oxiderar heller inte lika lätt som silver. Det gör att våra silversmycken håller sig skinande längre utan att du behöver rengöra dem. Rodium är väldigt likt silver till färgen men kan upplevas någon nyans mörkare eller lite kallare.
Våra guldpläterade smycken har ett extra tjockt lager guld på hela 2 mikron (billiga smycken har ofta en guldplätering på 0,25 mikron eller mindre, sk. "flash"). Att välja en kraftig guldplätering som ökar smyckets livslängd är en medveten strategi i vårt kvalitéts- och hållbarhetsarbete. Vårda dina smycken väl och de kommer att hålla sig fina lång tid framöver. Här kan du läsa mer om smyckesvård

Våra smycken är tillverkade enligt EU-förordningen REACH som reglerar användningen av kemikalier, bland annat nickel, bly och kadmium. Sannolikheten att ädelmetaller orsakar en allergiska reaktion är liten. Men eftersom både 925 Sterling silver och 18K guld är legeringar (innehåller andra metaller för att öka hårdheten och hållbarheten, t.ex. koppar och zink) kan du uppleva en reaktion om du är allergisk mot dessa.

Emballage

När du köper ett smycke av oss levereras det i en fin smyckesask. Askarna tillverkas i Skandinavien av FSC-märkt kartong och papper samt vattenbaserat lim. Papperet innehåller rester från organiska produkter, vilket ersätter 15% av trämassan. Vi använder oss även av FSC-märkt eller återvunnet material i övrigt packmaterial så som i kartonger, silkespapper, presentpåsar och kort. 

Genom att använda FSC-certifierade (Forest Stewardship Council®) produkter skyddas djur- och växtlivet i skogen, avverkning sker inte i större takt än vad som kan växa upp på nytt och skogsarbetarna är utbildade, har rätt säkerhetsutrustning och får en rättvis lön.