Fri frakt inom Sverige | Snabb leverans | Betala med Klarna

Guldpläterade smycken som håller över tid

|2/11, 2023

Guldpläterade smycken som håller över tid

Jag bär oftast smycken i guld, älskar den varma härliga färgen. Men det har hänt fler än en gång att jag blivit besviken på att guldet släpper så snabbt. Är du också trött på guldpläterade smycken som snabbt tappar färgen?

Smycken i massivt guld blir relativt dyra därav är plätering en bra metod för att komma ner i pris. Ett lager av äkta guld läggs då ovanpå basmaterial som kan vara av mässing eller silver. Guldet nöts succesivt ner och då blir det underliggande materialet synligt. Detta är en naturlig del av processen. 

Priset på ett guldpläterat smycke kan tala om hur tjockt lager guld som använts vid pläteringen (då guld är en dyr ädelmetall). Och det säger sig självt, ju tjockare lager guld desto mer finns det att nöta på som i sin tur avgör hur lång tid pläteringen håller. Tjockleken mäts i mikron. Tyvärr redovisas sällan hur tjock guldplätering som används men ur ett hållbarhetsperspektiv, för att du som konsument ska kunna göra bra val, vore det bra med en transparens i branschen. 

Vanligt förekommande för billigare smycken är en plätering på 0,25-0,5 mikron. Plätering på 2,5 mikron benämns som tung guldplätering. 

Slitaget som smycket utsätts för påverkar också hastighetens som det tar för guldpläteringen att nötas ner. Vatten, extrem värme, kemikalier, svett och salter från kroppen med mera påverkar också. På vår sida för smyckesvård kan du läsa mer om vad du själv kan göra för att öka minska slitaget och därmed öka livslängden.

Selected by C vill skapa personliga och tidlösa smycken som håller över tid. Tillverkade i återvunnet silver som bas och pläterade med 18K guld i en tjocklek på hela 2 mikron (vi har givetvis även smycken i silver).

Så om du vill ha smycken som håller längre men inte betala för massivt guld - satsa på guldpläterade smycken i hög kvalité och kom ihåg att ge dina smycken lite extra omtanke ibland.


Välkommen att upptäcka våra smycken du också!

Carolina Eriksson
Designer och grundare Selected by C